PROJECTS

For his debut shop – in a Victorian warehouse – designer Tom Dixon wanted to combine flexibility with a feel for the past. Sarah Kingsford reports

For the latest in British furniture or lighting design, the place to be is a converted wharf building at Portobello Dock, west London. The building is home to the debut store of designer Tom Dixon, and you’ll find his complete collection showcased here, as well as The White Gallery, an exhibition space next door.

Adaptability was crucial to the store layout, and this applied to the lighting as much as anything else. The LED fittings – what else? – can all be adjusted. In some areas, the fittings can be moved in three different planes along the grid from which they are suspended.

Lumenal supplied the under-shelf and ceiling- suspended Sirius LED light strips, as well as the overhead Orion mini LED tracklight system. The Sirius Light incorporates Lumenal’s 12VAC board design; the installed load is 23W. The Orion Track light system is fitted with Sol light engines that consume 8W per fitting.

For display adaptability, the height of the shelves is adjustable, and the glass units have individual boxes that can be tessellated in a variety of configurations. ‘We have only just started working out all the possible combinations of merchandising we can create with the flexibility of the systems,’ says Dixon.

‘The manufacturers have provided outstanding technical support and engineering expertise,’ says Dixon. Nick Wraith, MD of Lumenal, echoes this: ‘It’s been the perfect opportunity to show off what we can do.’

RELATED
On this hillside…

…in rural Wales, the radical future of the lighting industry is slowly taking shape. These saplings – growing on a 215-acre site in Monmouthshire – are set to neutralise the CO2 emissions from lighting installations all over the UK. Ray Molony reports on one of the industry’s most ambitious carbon-offsetting schemes

RELATED
Tall tale of a shared street

Innovative lighting on masts was crucial to the conversion of London’s Exhibition Road into a space shared by cars and pedestrians. Martin Tomlinson reports